Valutarisiko: Pas på svingende valutakurser, når du investerer i udlandet

juni 27, 2025

Hvad er valutarisiko, og hvorfor skal du kende den som investor?

Når du investerer dine penge, er der altid forskellige risici at tage højde for. Én af dem er valutarisiko – også kendt som vekselkursrisiko.

Helt grundlæggende opstår valutarisiko, når du investerer i noget, der handles i en anden valuta, end den du bruger til daglig – altså danske kroner. For danske investorer betyder det, at hvis du køber en aktie, en fond eller et andet værdipapir, der er noteret i f.eks. amerikanske dollars (USD), svenske kroner (SEK) eller euro (EUR), så påtager du dig en valutarisiko.

Risikoen ligger i, at værdien af din investering kan ændre sig, alene fordi valutakursen mellem danske kroner og den udenlandske valuta svinger. Når du en dag sælger din investering og veksler pengene tilbage til danske kroner, kan et ugunstigt udsving i valutakursen betyde, at du får færre danske kroner, end du ellers ville have fået, selv hvis selve investeringen (aktien/fonden) er steget i værdi.

For mange danske investorer er valutarisiko særligt relevant, hvis de investerer via en Aktiesparekonto eller visse pensionsdepoter. På disse depoter sker veksling af valuta nemlig altid automatisk i forbindelse med køb og salg af værdipapirer i udenlandsk valuta. Du har altså ikke mulighed for at holde udenlandsk valuta stående på kontoen og selv vælge vekslingstidspunktet, som du potentielt kan med et almindeligt aktiedepot og en tilknyttet valutakonto. Du kan læse mere om reglerne for Aktiesparekontoen på SKATs hjemmeside.

Hvordan påvirker valutarisiko din investering i praksis?

Lad os forestille os et simpelt eksempel for at illustrere, hvordan valutarisikoen spiller ind. Vi tager udgangspunkt i en dansk investor, der køber en aktie på en amerikansk børs via sin Aktiesparekonto.

  • Trin 1: Køb af aktiv i udenlandsk valuta. Investoren beslutter sig for at købe en aktie i et amerikansk selskab. Aktien er noteret i USD.
  • Trin 2: Automatisk veksling ved køb. Investoren indskyder danske kroner på sin Aktiesparekonto. Når investoren køber den amerikanske aktie, veksles det nødvendige beløb automatisk fra DKK til USD af banken eller mægleren til den gældende vekselkurs på købstidspunktet.
  • Trin 3: Valutakursen svinger under ejerskabet. Mens investoren ejer aktien, kan kursen på selve aktien stige eller falde. Samtidig svinger valutakursen mellem DKK og USD også dagligt baseret på udbud og efterspørgsel i valutamarkedet.
  • Trin 4: Automatisk veksling ved salg. Når investoren beslutter sig for at sælge aktien, modtages salgsprovenuet i USD. Disse USD veksles igen automatisk tilbage til DKK af banken/mægleren til den gældende vekselkurs på salgstidspunktet.
  • Trin 5: Den endelige værdi i DKK påvirkes af begge dele. Det samlede afkast, investoren opnår, når det hele gøres op i danske kroner, påvirkes af to faktorer: Den kursudvikling, aktien har haft (er den steget eller faldet i USD?), og den udvikling valutakursen mellem DKK og USD har haft i perioden fra køb til salg.

Hvis USD er steget i værdi i forhold til DKK i ejerperioden, vil det positivt påvirke afkastet målt i DKK, selv hvis aktiekursen i USD har været flad eller faldet lidt. Omvendt, hvis USD er faldet i værdi i forhold til DKK, kan det udhule eller helt fjerne et positivt afkast fra aktiekursen – eller forstærke et negativt afkast.

Det er vigtigt at forstå, at valutarisiko kan have en betydelig indvirkning på det samlede afkast af dine udenlandske investeringer. Selvom en aktie klarer sig godt, kan ugunstige valutaudsving æde en del af gevinsten.

Kan man mindske eller fjerne valutarisiko?

Ja, det er muligt at håndtere valutarisiko, hvis du ønsker det. En af de mest almindelige måder for private investorer er at vælge investeringsfonde, der er valutaafdækkede – også kaldet “hedged” fonde.

En valutaafdækket fond bruger finansielle instrumenter (som f.eks. terminskontrakter) til at ‘låse’ eller minimere effekten af udsving i valutakurserne mellem fondens basisvaluta (f.eks. USD, hvis fonden investerer i amerikanske aktier) og den valuta, fonden er afdækket imod (f.eks. DKK eller EUR).

Målet med valutaafdækning er typisk at fjerne valutaudsvingenes påvirkning på afkastet, så dit afkast i højere grad afspejler udviklingen i de underliggende aktiver, fonden investerer i, uden “støj” fra valutakurserne. Det betyder, at hvis USD/DKK-kursen stiger eller falder markant, vil en DKK-afdækket fond forsøge at neutralisere denne effekt for dig som investor.

Valutaafdækning koster typisk et mindre gebyr og er ikke altid 100% perfekt, men det er en effektiv metode til at isolere sig fra valutakursens indflydelse. Om du skal vælge en valutaafdækket fond eller en ikke-afdækket fond afhænger af din risikovillighed og forventninger til valutamarkedet. Nogle investorer ser valuta som en ekstra mulighed for afkast, mens andre ser det som en unødvendig risiko, de gerne vil undgå. Du kan finde mere dybdegående information om valutarisiko og afdækning i denne guide om valutarisiko.

Husk, at selvom valutaafdækning kan mindske valutarisiko, fjerner det naturligvis ikke de andre risici ved at investere, såsom markedsrisiko (risikoen for at markedet falder) eller selskabsrisiko (risikoen for at en specifik virksomhed klarer sig dårligt).

Ønsker du at dykke endnu mere ned i, hvordan du håndterer risici, når du investerer, kan du finde en guide til investering og risikostyring her.

Valutarisiko og din investeringsstrategi

At forstå valutarisiko er et vigtigt skridt i at blive en mere bevidst investor. Især hvis du investerer globalt, hvilket ofte anbefales for at opnå god risikospredning. Når du investerer i aktiver i andre valutaer, er valutarisikoen en naturlig del af billedet, medmindre du aktivt vælger at afdække den.

På en Aktiesparekonto, hvor automatisk veksling er standard, er du altid eksponeret mod valutarisiko, når du køber udenlandske aktiver. Dette er en af de ting, du skal være opmærksom på, når du bruger denne kontotype til globale investeringer.

Overvej din egen holdning til valutarisiko. Er du komfortabel med, at udsving i valutakurserne kan påvirke dit afkast? Eller foretrækker du at fjerne denne faktor via valutaafdækkede fonde? Dit valg afhænger af din personlige investeringsstrategi, tidshorisont og risikoprofil.

Uanset hvad du vælger, er viden magt. Ved at forstå valutarisiko kan du træffe mere informerede beslutninger om, hvordan og hvor du investerer dine hårdt tjente penge. God investeringslyst!

Skriv en kommentar