Få styr på din økonomi: Din guide til kontanthjælp, boligstøtte og budget

juni 29, 2025

Står du midt i en økonomisk udfordring? Du er ikke alene!

Økonomisk udsathed kan ramme os alle, og det er vigtigt at vide, at der findes hjælp at hente. I Danmark har vi et velfærdssystem, der via sociale ydelser sikrer et økonomisk sikkerhedsnet for borgere, der midlertidigt eller permanent har svært ved at forsørge sig selv eller deres familie.

Denne guide giver dig et overblik over to vigtige ydelser: kontanthjælp og boligstøtte. Vi ser på, hvad de indebærer, hvem der kan søge, og hvordan du bærer dig ad. Derudover dykker vi ned i, hvordan et simpelt budget kan give dig overblik og ro i en presset situation.

Kontanthjælp: Et økonomisk rygstød i en svær tid

Kontanthjælp er en offentlig ydelse designet til at hjælpe personer, der af forskellige årsager, som for eksempel sygdom, skilsmisse eller arbejdsløshed, ikke længere er i stand til at forsørge sig selv eller deres familie. Formålet er at give et midlertidigt økonomisk rygstød, mens du arbejder på at blive selvforsørgende igen.

Hvem kan få kontanthjælp?

For at kunne modtage kontanthjælp skal du som udgangspunkt opfylde visse krav. Disse omfatter typisk krav til din bopæl i Danmark og din tilgængelighed for arbejdsmarkedet. Kravene og satsen for kontanthjælp afhænger blandt andet af din alder, din civilstatus, om du har forsørgerpligt over for børn, og din eventuelle uddannelsesmæssige baggrund. Der er forskel på reglerne, alt efter om du er over eller under 30 år, og om du har en uddannelse. Du kan finde de præcise regler og satser på borger.dk.

Vigtigt at vide i 2025: Der er trådt nye regler for kontanthjælp i kraft i 2025, herunder ændringer der kan påvirke satser og krav, særligt fra 1. juli 2025. Et positivt element er indførelsen af et fribeløb på 5.200 kr. om måneden (2025-sats) for modtagere på minimums- eller grundsatsen. Det betyder, at du kan tjene op til dette beløb ved siden af din kontanthjælp, uden at det bliver modregnet fuldt ud. Hold dig altid opdateret om de seneste regler på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside eller borger.dk.

Sådan søger du kontanthjælp

Ansøgning om kontanthjælp foregår digitalt. Det første skridt er typisk at melde dig ledig på Jobnet. Herefter kan du søge kontanthjælp via din kommunes hjemmeside eller direkte på borger.dk. Du skal bruge dit MitID, og du skal være forberedt på at skulle dokumentere din økonomiske situation. Dette inkluderer ofte at fremvise:

  • Dine lønsedler for de seneste måneder (hvis relevant)
  • Kontooversigter for alle dine bankkonti
  • Dokumentation for dine boligudgifter (husleje, varme, el)
  • Din pensionsopgørelse

Efter din digitale ansøgning skal du ofte møde personligt op på Jobcentret for at færdiggøre din tilmelding og påbegynde dit forløb mod at komme tilbage i job.

Boligstøtte: Et tilskud til huslejen

Boligstøtte er en ydelse, der kan hjælpe med at dække en del af dine boligudgifter, hvis du bor til leje. Formålet er at sikre, at personer med lave indkomster har råd til at bo.

Hvem kan få boligstøtte?

Boligstøtte er primært for lejere, men pensionister kan under visse betingelser også modtage boligstøtte som lån, hvis de ejer deres bolig. Om og hvor meget du kan få i boligstøtte, afhænger af en række faktorer:

  • Husstandens indkomst og formue: Din og din husstands samlede indkomst og formue er afgørende for beregningen.
  • Antal beboere: Antallet af personer, der bor i boligen, spiller en rolle.
  • Huslejens størrelse: Størrelsen på din husleje før fratrukket boligstøtte er central.
  • Boligens art: Der er typisk et krav om, at din lejebolig har eget køkken for at være berettiget til boligstøtte.

Du kan beregne din mulige boligstøtte og læse mere om reglerne på borger.dk. Husk, at der kun kan søges boligstøtte for én bolig ad gangen, og det kun er én person i husstanden, der kan være ansøger.

Nye satser for boligstøtte i 2025: Som med kontanthjælp er der justeringer af satserne for boligstøtte i 2025. De maksimale beløb for boligstøtte er blevet opdateret. Du kan se de præcise satser for 2025 på borger.dk.

Sådan søger du boligstøtte

Ansøgning om boligstøtte foregår digitalt via borger.dk. Det er Udbetaling Danmark, der behandler ansøgningerne og udbetaler boligstøtten. Du skal logge på med dit MitID og have din lejekontrakt og eventuelt anden relevant dokumentation klar.

Det er en god idé at søge boligstøtte senest 30 dage efter, du er flyttet ind i din bolig. Gør du det, kan du i visse tilfælde få boligstøtte udbetalt med tilbagevirkende kraft fra indflytningsdatoen. Søger du senere, kan du tidligst få boligstøtte fra den 1. i måneden efter, Udbetaling Danmark har modtaget din ansøgning.

Husk at melde flytning til Folkeregisteret, inden du søger boligstøtte. Dette kan være med til at sikre en hurtigere sagsbehandling.

Hvis du har brug for hjælp til din ansøgning, kan du kontakte Udbetaling Danmark, Boligstøtte.

Når du søger sociale ydelser: Vigtigheden af korrekt information

Når du ansøger om både kontanthjælp og boligstøtte, er det afgørende, at du oplyser korrekt og fuldstændig information om din husstands indkomst, formue og boligsituation. Udbetaling Danmark og kommunen kontrollerer de afgivne oplysninger. Hvis du modtager ydelser på baggrund af ukorrekte oplysninger, kan det medføre krav om tilbagebetaling eller andre konsekvenser.

Tag kontrol med et budget: Din økonomiske køreplan

Uanset om du modtager sociale ydelser eller ej, er budgetlægning et stærkt værktøj til at skabe overblik over din økonomi. Et budget er din personlige køreplan, der viser dig, hvor dine penge kommer fra (indtægter) og hvor de forsvinder hen (udgifter).

Regelmæssig budgetlægning indebærer at liste alle dine indtægter og faste udgifter (som husleje, forsikringer, abonnementer) op. Dernæst skal du tage højde for dine variable udgifter (mad, tøj, transport, fornøjelser) og ikke mindst afsætte plads til uforudsete udgifter. Et budget bør ideelt set laves for en periode på mindst et år for at få et realistisk billede af både de månedlige udgifter og de større årlige poster.

Et budget hjælper dig med at:

  • Få et realistisk overblik over din økonomi.
  • Identificere, hvor du bruger dine penge.
  • Opdage potentielle besparelser.
  • Planlægge fremad og undgå ubehagelige overraskelser.
  • Få en følelse af kontrol, selv i en presset økonomisk situation.

Der findes mange gode ressourcer til budgetlægning online, herunder gratis budgetskemaer og guides. En god guide kan give dig inspiration til, hvordan du kommer i gang og strukturerer dit budget. Du kan finde en dybdegående guide til budgetlægning her: Gratis budgetskema – Simpel budgetplanlægning i 5 trin. Du kan også finde tips til at undgå de mest almindelige fejl, når du lægger budget, her: 5 fejl, du bør undgå, hvis du vil bevare overblikket over dit budget.

Afsluttende tanker

At navigere i økonomiske udfordringer kan være stressende, men viden er det første skridt mod bedre kontrol. Ved at sætte dig ind i mulighederne for social støtte som kontanthjælp og boligstøtte, og ved at bruge et budget som redskab, kan du skabe et solidere fundament for din økonomi og arbejde dig mod en mere tryg fremtid. Tøv ikke med at søge information på de officielle kanaler som borger.dk og din kommune, og husk, at du har ret til at få hjælp til at forstå processerne.

Skriv en kommentar